Op vakantie in Coronatijd

05-05-2021

OP VAKANTIE IN CORONATIJD

 

Toen in maart 2020 de coronapandemie uitbrak, werden vele vakanties geannuleerd en was er veel onduidelijk over de kleurencodes die landen kregen. Mochten we wel weg of niet? En wat waren de gevolgen daarvan?

 

Op 20 december 2020 deed de rechtbank Overijssel uitspraak over een inrichtingsbeveiliger bij de Dienst Justitiële Inrichting (DJI) die in 2020 op vakantie was geweest. Na terugkomst vertelde hij zijn vakantie op Rhodos te hebben doorgebracht. Griekenland was toen een code geel land en daar mochten we naar toe. Dit bevestigde hij meermaals zowel mondeling als schriftelijk, hij toonde zelfs een vliegticket van Rhodos naar Düsseldorf. Aan dat verhaal werd getwijfeld en na enige tijd erkende hij dat de vakantiebestemming Turkije (een code rood land) was geweest, maar hij dit niet had willen vertellen omdat hij bang was dat hij tijdens de quarantaineperiode geen loon zou krijgen. De rechtbank vond dit ernstig verwijtbaar, beëindigde de arbeidsovereenkomst zonder transitievergoeding.

 

Het is nu mei 2021 en de vakantieperiode staat weer voor de deur. Sommigen hebben hun vakantie voor dit jaar al geboekt, anderen wachten nog even af.

 

Wat kunnen we voor 2021 verwachten?

Er wordt momenteel gewerkt aan een wetsvoorstel. Dit wetsvoorstel wordt op 18 mei 2021 in de Eerste Kamer behandeld. De Tweede Kamer is al akkoord gegaan. Wat houdt dit wetsvoorstel in?

 

Er komt een periode van verplichte quarantaine. Deze quarantaineplicht houdt in dat reizigers uit aangewezen zeer hoogrisicogebieden in ieder geval 5 dagen in quarantaine moeten tot zij een negatieve test afleggen. Wie zich niet wil laten testen moet 10 dagen in quarantaine doorbrengen. Overtreders krijgen een boete van € 435,--.

 

Wie moet deze zogeheten quarantainedagen betalen?

Als de werknemer vanuit huis kan werken, is er natuurlijk gewoon recht op loon. Er wordt immers gewerkt en daar staat de loonbetaling door de werkgever tegenover.

Maar wat als je niet vanuit huis kunt werken.

Goed verdedigbaar is dat een werknemer over die dagen geen recht heeft op loon en sprake is van de “tenzij-uitzondering” in de wet (geen arbeid, wel loon, tenzij).

 

Werknemers doen er dus verstandig aan dit risico te betrekken bij de afweging om vanwege privé redenen af te reizen naar een hoogrisicogebied. En werkgevers doen er goed aan om werknemers die van plan zijn naar een dergelijk gebied af te reizen, op de consequenties ervan (geen loon) te wijzen.

En roostermakers bij bedrijven waar niet thuisgewerkt kan worden, krijgen er een extra stressfactor bij in de komende maanden.

 

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Laten we hopen dat het in 2022 allemaal wat normaler is geworden.

 

Astrid Riemslag