JONGEREN WILLEN GEEN PARTNERALIMENTATIE

25-06-2014

Na een scheiding moet er geen partneralimentatie worden betaald. Beide personen moeten dan gewoon weer voor zichzelf gaan zorgen. Dat vindt 60% van de jongeren, zo blijkt uit een onderzoek onder 1.000 jongeren in de leeftijd van 16 t/m 24 jaar van TNS NIPO naar aanleiding van de Dag van de Scheiding van 12 september jongstleden.

 

Op dit moment is de alimentatieduur na echtscheiding 12 jaar. De gedachte bij de invoering van de 12-jaarstermijn in 1994 was dat de kinderen die in het huwelijk geboren waren, na die 12 jaar niet meer de intensieve zorg nodig hadden van de verzorgende ouder. Er ligt een wetsvoorstel waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen wel of geen kinderen en waarbij wordt gekeken naar de duur van het huwelijk. De alimentatieduur wordt in ieder geval flink bekort: van geen recht op alimentatie tot (onder bepaalde voorwaarden) voor de duur van maximaal 10 jaar.

 

De mening van de jongeren geeft een goede indicatie van de huidige tijd. Nu is het aan de politiek om de wettelijke regeling hierbij aan te laten sluiten.